zaterdag 27 november 2010

Canon zoomlens EF 8-15mm f/4 L Fisheye USM

Volgens mijn bescheiden mening de lens bij uitstek voor een landschap- en architectuurfotografie, maar ook een lens voor die wil experimenteren. Meteen ook de vervanging  van de vroegere EF 15mm f/2.8 op vele vlakken, alleen zal u diep in de geldbeugel moeten tasten, maar u krijgt hiervoor een uitstekend L-objectief.



U maakt met deze lens wel extreme beelden dankzij de grote brandspuntafstand van 8-15mm en het produceren van beelden bij 180°, waarbij u de hele scène in één enkel beeld kan leggen.
De L-lens is geschikt voor small frame en full frame toestellen en zal voor beide toestellen fantastische beelden afleveren. Dit verrassend objectief kan zowel beeldvullende als cirkelvormige fish-eye opnamen leveren met een extreem groot bereik.

De fysische eigenschappen van dit objectief constructief bevat 14 lenselementen in 11 verschillende groepen, waaronder één asferisch en één UD element, waardoor het gewicht toch nog behoorlijk is; nl. 540 gram. De front- en achterelemenen zijn voorzien van fluorcoating, waardoor ze bestand zijn tegen water en stof. Ook de buitenzijde heeft een behandeling ondergaan waardoor ze eenvoudig schoon te maken zijn.

Omdat het zoomobjectief op zowel APS-C als APS-H (C-H zoompositie) sensoren werkt, is er een zoomvergrendeling aangebracht om vignettering te voorkomen. De USM maakt gebruik van ultrasonische frequentietrillingen voor de aandrijving van de supersnelle autofocus. Deze werkt zoals de meeste L-zoomobjectieven vrijwel geruisloos, tevens heeft men met de 15 cm focusafstand een razendsnelle en nauwkeurige scherpstelling. Handmatig scherpstellen zonder de AF-modus uit te schakelen is mogelijk.

De verbeterde SWC-coating helpt beeldschaduw en lichtvlekken veroorzaakt door interne reflecties tot een minimum te beperken. De verminderde reflecties zorgen dan voor heldere en scherpere beelden.

Zoals ik reeds eerder in mijn inleiding vermelde is L-Objectief toch prijzig, maar u krijgt kwaliteit voor uw geld, hieronder vind u dan ook enkele verkoopprijzen van het moment.

fvdshop.be : 1319.00 euro
http://www.fvdshop.be/15mm-ef-f4-fisheye-usm-p-3928.html

Studio 73 : 1399.00 euro
http://shop.studio73.be/canon-ef-8-15mm-f4-l-usm-fisheye

Digicamshop.be : 1499.00 euro
http://www.digicamshop.be/product/109818/canon-ef-8-15mm-f-4l-fisheye-usm.html

Foto Konijnenberg : 1499.00 euro
http://www.fotokonijnenberg.nl/search.html?searchfield=Canon

Tot de volgende,

Geen opmerkingen: