Apparatuur en Review

NIEUWE   EOS 5D MARK II    FULLFRAME-CAMERA



Voor de liefhebbers van de betere fototoestellen het nieuwe paradepaardje van Canon, de EOS 5D Mark II een fullframe-camera. Lang was de EOS 5D het toestel dat geen concurrentie had van andere grote merken zoals Nikon. Maar op het moment dat Nikon zijn D700 introduceerde was het meer dan hoog tijd dat Canon hierop zou reageren. Dit heeft het dan ook gedaan met deze toch nog betaalbare fullframe-camera uit te brengen.




5



Technisch gezien heeft deze camera evenveel megapixels als de professionele camera 1Ds Mark III zijnde 21,10. Verder is de sensor verbeterd, dat in combinatie met de nieuwe DIGIC 4- processor die heel wat geruisarmer is. Het schieten van beelden is net niet de 4 beelden per seconde, maar indien men met een UDMA Compact Flash-kaart werkt kunnen er wel 310 foto's na elkaar worden opgeslagen. Verder biedt de camera lichtgevoeligheden van ISO 100 tot 6400, desgewenst uit te breiden tot 25600. Eveneens en zeker niet te vergeten heeft de 5D Mark II een filmfunctie en slaat hij hd-videobeelden op in het 1080p-formaat. Gaan we dan voortaan filmbeelden of fotobeelden gaan schieten?





REVIEW


Janharm50
28-10-2010
De 5D MKII gekocht als opvolger voor de 40D. Verschil is volgens mij wel degelijk zichtbaar. Fotografeerde met de 40 D vaak op ISO 3200 maar met de 5D MKII al vaak hogere ISO waarden gebruikt en geweldige resultaten! Camera heeft oneindig veel mogelijkheden en met goede lenzen erop (L lenzen) geweldige resultaten. Ook de videokwaliteit is uitstekend (full HD). Heb de camera pas twee weken maar nu al heel erg tevreden!


roger111
16-08-2010
Ik kom van een 40D, en nu de 5DII, en alle lofzangen ten spijt, mijn 40D geeft mij even goede beelden als de 5DII.
Meer px, dat wel, maar voor mij is de 5DII verloren geld.
Als ervaren fotograaf denk ik dat velen voor de full frame kiezen juist door al die postitieve verhalen van mensen die niet beter weten.
Ik kan foto's tonen, afgeprint, en de snelle snuggere die de de beide toestellen eruithaalt mag zich aanmelden.
Ik kan enkel maar de kopers aanraden zich te bezinnen over de prijs die ze willen uitbesteden aan een body. Beter is het te investeren bij uitstekende Canon lenzen, want een goede lens is om zo te zeggen voor het leven, waar een body voor een aantal jaren is.
Buiten enkele misbare snufjes is een beterkoop body de betere keuze, zelfs de superpro's zullen je hetzelfde vertellen als budget een plaats in het geheel heeft!


pascald
07-02-2009
De fotokwalteid van de EOS 5D mark II is werkelijk verbluffend! Erg veel detail. Wel zeg ik hierbij dat de RAW bestanden vele malen meer detaillering hebben dan de jpg's (maar je koop niet zo’n camera om te schieten in JPG!?) Hierbij wil ik wel vermelden dat ik het belachelijk van Adobe vind dat ze de camera RAW bestanden van de EOS 5D mark II niet ondersteunen in Photoshop CS3. Ook speelt met deze resoluties de lens een hele belangrijke rol.

De mogelijkheden van de camera zijn voldoende! Op het internet gaan vele verhalen over, dat Canon kansen heeft laten liggen omtrent de auto focus. Komende van de 1D mark III was ik positief verbaasd over de snelheid en precisie van de autofocus! Deze is echt heel bruikbaar ook bij snelle bewegende objecten!

Wel hadden de autofocus punten iets verder uit elkaar gemogen of nog liever deze uitbreiden met een aantal er bij! Ook heeft Canon een aantal functies in de film mode “al dan niet expres” weggelaten! Zo kun je tijdens het filmen geen autofocus gebruiken. Wat zoals het nu lijkt een beperking is in de firmware!! Daarom krijgt de camera van mij een 7 op mogelijkheden.

Het gebruikers gemak is zoals bij Canon meestal het geval is, gewoon goed! Wie een eerdere Canon EOS gehad heeft kan zonder het boekje te lezen gelijk fotograferen, alles werkt groten deels het zelfde en is op de zelfde plaats te vinden. De display is heel erg goed! Je kunt hier de foto's erg goed op beoordelen!

Op vormgeving van de camera krijgt magere 8. De 5D mark II ligt met normale zoomlenzen goed in de hand en is compact, daardoor makkelijk mee te nemen. Met een telelens heb je een grip nodig om een goede houvast en balans te creëren. Wie ooit een Fujifilm FinePix S3 Pro in handen heeft gehad, weet dat Canon heel erg veel kan verbeteren op ergonomie!!! Ik heb al vele SLR's in handen gehad, maar tot nog toe komt geen camera in de buurt van de ergonomie en houvast van de S3.

De degelijkheid had een 10 kunnen zijn als Canon 3 euro minder bespaart had, op de geheugenkaartklep. Deze voelt gewoon goedkoop aan! In vergelijking met de rest van de camera!

Nadat ik de camera erg kritisch heb bekeken krijgt de EOS 5D mark II een 8,8 van mij! Dit had zeker een punt hoger kunnen zijn als Canon een aantal hele kleine dingen anders had gedaan. De camera is een echte aanrader voor amateurfotografen die de fotokwaliteit van een pro wil hebben. Ook zou de body erg geschikt zijn als back-up voor de professionals!


aestiva
28-01-2009
De 5d MII is een geweldige camera.
Ik heb hiervoor de 30D gehad en een korte tijd de 1D MIII.
Wat ruis en zuiverheid betreft is deze camera voor mij echt beter dan de 1D MIII.
Wel raad ik bij zwaardere lenzen een grip bij aan (bg-6). Doordat de grip mooi is afgewerkt, voelt de camera dan bijna als een 1D.
Gek genoeg presteren mijn 24-105 en 70-200 2.8 IS volopen beter op de 5D MII dan op mijn 30D ondanks de relatief korte dof.
Voor de profs absoluut een aanrader dus.
Ook de auto iso stand is echt super! Tot iso 1600 is er geen ruis te zien, op iso 3200 heel licht en op 6400 heb je wel ruisonderdrukking nodig, maar ziet het er nog top uit.
Mijn 30D heeft op iso 1250 net zoveel ruis als de 5D MII op iso 6400 !!!
Het enige commentaar die ik heb is de focus en dat alle punten in het midden zitten.
Een mindere snelle focus valt je alleen op als je ook met de 1D gefotografeerd hebt.


Sunny
21-01-2009
Grote verbetering op de vorige 5D. Meer detaillering en tot 6400 iso prima te gebruiken.
De kamera ligt als gegoten in je hand en voelt stroef aan. Je krijgt het 1Ds gevoel. Zo klinkt de sluiter ook een na.
Helaas heeft kamera dezelfde aantal focus punten. Dit in tegenstelling tot de Nikon D700. Tijdens het fotograferen heb je het idee dat je nog altijd kan kroppen met 120mb / 16 bits RAW beeld.
Live view werk handig bij product fotografie. De film functie heb ik nog niet uitgeprobeerd. Sommige functie vind ik onzin; zoals de kleur instellingen met de knop op de kamera.
De verwerking van de grote bestanden werk trager dan gedacht. Het zijn dan wel grote bestanden maar bij een scan disk extreem III 8gb moet ik na maken van de foto een moment wachten tot die achterop de kamera verschijnt. Het geheugen buffer die je hebt voor het fotograferen in een serie is afdoende.
Al met al een kamera die waar voor zijn geld biedt. .


mhvangiffen
02-01-2009
Ik heb de canon 5D marker II nu een maandje en ben meer dan tevreden met deze camera.
Tenminste wat het fotograferen betreft. Het filmen in HD lijkt een handige optie maar is dat niet. Een normale video camera blijft onontbeerlijk. Zoals bij een eerdere review al is beschreven is het scherpstellen en geluid slecht geregeld. Deze optie is dus eigenlijk een overbodige optie op deze camera. Maar voor het foto gedeelte, niets dan lof. Hij doet mijn oude vertrouwde analoge canon A1 en F1 vergeten. Dat konden de 10 d en 40d niet. Perfecte wit balans. Mooie weergave van kleur. Schitterende detail weergave Handig te bedienen op verschillende manieren. Mooi overzichtelijk display onder in de zoeker. Slim en makkelijk systeem menu. Persoonlijke instellingen zijn kinderspel. Voor de amateur fotograaf die hoge eisen stelt aan de camera en de marker II te veel vindt voor zijn portemonnee een absolute aanrader. Inderdaad geen ingebouwde flitser. Ik vind dit eigenlijk een voordeel. Wanneer je wil flitsen, wat slechts zelden nodig is, ( super licht gevoelig) is het altijd aan te raden om een externe flitser van canon aan te schaffen. Ik heb zelf de speedlite 430EX II. Deze voldoet goed. Maar als ik eerlijk ben dan zou toch de speedlite 580EX II mijn voorkeur hebben. Net even iets meer bereik al doet de 430 zijn werk naar behoren en reageert de camera hier goed op.
Gebruik wel de top lenzen van canon, want je camera is net zo goed als de zwakste schakel. ( de L IS USM lenzen)


r.obdeijn
20-12-2008
Wat een prachtcamera. Waar moet ik beginnen… Als één van de eersten in Nederland deze cam in m’n bezit. Op een fotobeurs van alle merken de nieuwste paradepaardjes in handen gehad, waaronder die van Olympus met zijn vervelende 3:4 verhouding en oa. de Sony A900 (reageert traag en al snel een boel ruis bij hogere ISO waarden). Alleen (Full Frame) SLR's van Nikon en Canon konden me eigenlijk bekoren. Lekker snel werken en goed en mooi beeld, ook bij hogere ISO waarden.

Kon moeiteloos alle cams op de stands in handen krijgen behalve… bij canon stond een wachtrij… Daar hadden ze blijkbaar een SLR waarmee je full HD kan filmen… Even aansluiten in de rij en toen in ‘m in handen had… was ik eigenlijk meteen verkocht… Wat een mooie camera, lekker snel, heldere grote zoeker, duidelijk menu. Daar ik al een Canon 350D had was ik al snel bekend met de menustructuur. Even mijn eigen CF kaartje erin en wat foto's en video's geschoten om thuis te beoordelen. Er zijn al enkele filmpjes op internet te vinden en die zien er wel heel erg mooi uit. Kan toch niet waar zijn, maar toen ik de beelden op mijn kaartje thuis zag was ik overtuigd: deze beelden zijn echt geweldig!!! Alleen voor deze Full HD (1080p) functie zou je deze camera al willen hebben.

Nu heeft Nikon de D90 (APS-C) waarmee je HD ready (720p) beelden kunt opnemen, maar na het terugkijken van de opgenomen beelden op een goede monitor was ik toch wel teleurgesteld. Lagere resolutie, geen microfoon ingang, minder lichtgevoelig en vlakke kleuren, maar vooral de hikkende belichting overgangen en een zeer storend slow shutter effect (verticale lijnen worden bij het heen en weer pannen doorbuigende palmbomen). Dit laatste effect bestaat ook bij de Canon 5D maar aanzienlijk minder storend (evenals de meeste full HD camcorders, maar daar hoor je niets over).

Na enkele dagen schieten en experimenten kan ik het als volgt samenvatten

Voordelen:


Zeer solide en stevige body

zeer hoge resolutie (21MP)

Snel en accuraat in alles

Groot dynamisch bereik

Mooie realistische kleuren

Zeer lichtgevoelig tot ISO 25.600(!!!)

Ruisarm tot boven de ISO 3200

Auto ISO (200-3200)

Stofreductie, diverse RAW en JPG combinaties mogelijk

AF is per objectief fine te tunen.

Grote heldere viewfinder

Live-view (vloeiend beeld, ook bij low light) met contrast AF en gezichtsherkenning

Bijna 1 Megapixel 3” scherm met grote kijkhoek

Full HD filmen met alle volbeeld lenzen die er zijn, een daardoor kleine DOF

Filmen in bioscoopkwaliteit (voor vergelijkbare camera's betaal je minstens 3x zo veel en vergeet niet dat dit eigenlijk een SLR is

Foto en video bij zeer weinig licht (zelfs kaarslicht is genoeg!!!)

Microfoon ingang Stereo

Spatwater en stofdicht

Vooral veel instelmogelijkheden



Nadelen:


Vergeleken met de 350D is de body flink groter en zwaarder (algemeen verschijnsel in cameraland)

Menustructuur kan meer overzichtelijk (maar went snel, zeker als Canon gebruiker)

Behoorlijk prijzige camera (maar gezien de mogelijkheden zijn geld echt waard)

Er is al een bug ontdekt in de vorm van “black dots”, (zwarte pixels rechts naast een felle lichtbron in donkere omgeving, uit te schakelen door enkele Filters uit te schakelen, waarschijnlijk op te lossen in volgende firmware), ik heb heb ze zelf al ontdekt maar je moet heel goed zoeken, had niet zo mogen zijn maar vind het zelf zeker niet storend

Zware videobestanden van 16GB per uur (maar ook een zeer hoge kwaliteit, geen zichtbare compressie te zien)

Video met 30 fps (dus geen PAL specificatie (25fps), wel bruikbaar maar omzetten naar bijvoorbeeld een PAL DVD is lastig, hopelijk op te lossen middels een future firmware upgrade)

Hapering in beeld van LiveView en dus ook in HD opname bij zoomen met de Sigma 12-24mm Ultra-groothoek (zijn er meer mensen die er bij het zoomen last van hebben???), LAAT HET EVEN WETEN!!!


Kort samengevat is het een prachtige camera met hoge resolutie, hoge lichtgevoeligheid, mooie kleurweergave, snel en zeer efficiënt in gebruik…

Ik wil voorlopig niet anders meer, wat een genot…



Elja Trum
Photofacts
De Canon 5D mark II is inmiddels al zo'n twee en een half jaar uit. Zelf heb ik er eentje gekocht en het is dan ook slordig dat er nog geen review van deze camera op Photofacts is verschenen. Hoog tijd dus! De Canon 5D mark II is de opvolger van de razendpopulaire Canon 5D en ook deze opvolger is een verkoopsucces.


Hoewel de meeste camera's van Canon binnen anderhalf jaar een opvolger zien verschijnen heeft het bij de 5D ruim drie jaar geduurd voordat de opvolger verscheen. Is de Canon 5D mark II het wachten waard geweest? Het simpele antwoord is ja.

Aangezien ik de 5D mark II ook zelf heb gekocht zal gelijk duidelijk zijn dat dit geen negatieve review is. Ik ben natuurlijk ook niet over één nacht ijs gegaan bij de keuze van mijn nieuwe camera. Voordeel hiervan is dat ik de camera niet een weekje (zoals gebruikelijk) heb geprobeerd, maar inmiddels al zo'n twee jaar.

Ik verwacht dat een opvolger van deze camera dit jaar door Canon aangekondigd zal worden. De lat voor de Canon 5D mark III ligt wel erg hoog. De camera moet weer vernieuwend genoeg zijn om ook weer drie jaar vooruit te kunnen.


Canon 5D mark II specificaties

- Full frame 21,1 megapixel CMOS sensor

- Lichtgevoeligheid van 50 tot 25.600 ISO

- 3,0 inch display

- Full HD video

- Gewicht van 810 gram

- 9 punts autofocus

- 3,9 foto's per seconde

- Compact Flash geheugen

- 98% weergave in de zoeker (0,71 maal vergroting)

Ergonomie

De Canon 5D mark II ligt gewoon lekker in de hand. Vergelijkbaar met de oude 5D en een stuk beter dan de vele malen kleinere Canon 450D of 1000D. De camera is erg solide afgewerkt. Persoonlijk gebruik ik de camera zonder extra (batterij)greep, maar deze is natuurlijk wel te verkrijgen. Bij mijn oude Canon 400D gebruikte ik de greep wel, maar door de grotere body vind ik de greep weinig toegevoegde waarde bieden.

Het menu van de camera is opgedeeld in handige tabbladen zodat je nooit lang naar een instelling hoeft te zoeken. In het handige voorkeuze menu kies je zelf de instellingen die je het meeste gebruikt. Dankzij een kleurcodering van de tabbladen kun je ook snel het juiste onderdeel kiezen. Je kunt op meerdere manieren door het menu heen bladeren.

Autofocus

Als mensen klagen over iets van de Canon 5D mark II dan is dit meestal over de trage autofocus. Canon heeft duidelijk niet hun beste autofocus sensor in deze body verwerkt. Jammer, want het is één van de weinige minpunten.
Wel is de mate waarin je last hebt van de matige autofocus erg afhankelijk van het soort foto's dat je maakt. Persoonlijk erger ik me er eigenlijk nooit aan.


Display

De Canon 5D mark II is voorzien van een groot 3 inch display. Dit formaat is wel standaard geworden op nieuwe digitale spiegelreflex camera's en werkt erg prettig. Het beeld is helder en duidelijk. Wat me wel op viel is dat het display minder eenvoudig met je vinger schoon te maken is. Bij eerdere Canon's kun je hiermee nog zorgen voor een redelijk schoon beeld, maar nu zul je toch sneller een doekje nodig hebben.
Bij de weergave van foto's op het display wordt de basisinformatie (sluitertijd, diafragma) bovenin het beeld weergeven en niet door de foto heen. Wel zo prettig, want zo krijg je toch praktische basisinformatie zonder dat het zicht op de foto geblokkeerd wordt. Als je meer informatie opvraagt wordt deze wel over de foto heen getoond.


Megapixels

De Canon 5D mark II is een echt megapixel monster. Ook nu nog. De 21 megapixels zijn uitstekend voor opdrachten. Erg fijn is de mogelijkheid om ook te schieten in sRAW. Je schiet dan op een lagere resolutie. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld vooraf weet dat je de foto's alleen voor vertoning op internet in gaat zetten.

In het begin heb ik vaak gekozen voor gebruik van het sRAW formaat, maar eigenlijk wil je uiteindelijk toch altijd in de maximale kwaliteit beschikbaar fotograferen. Je weet nooit wanneer je een topfoto schiet. Dan is het zonde als je niet het maximale uit je foto kunt halen.

sRAW1 geeft je een formaat van 10 megapixels. Je merkt het verschil voornamelijk in de bestandsgrootte. Bij de volledige resolutie zijn je RAW bestanden circa 25 megabyte per stuk. Dit formaat is natuurlijk een flinke aanslag op je harddisk ruimte.

In het begin gebruikte ik het sRAW formaat nog wel eens, maar eigenlijk is hard disk ruimte zo goedkoop (twee terabyte koop je voor minder dan 100 euro), dat er geen goede reden is om je foto's in een kleiner formaat op te slaan.


Full frame

Over de voordelen van full-frame is al eerder op Photofacts geschreven. Persoonlijk wil ik niet anders meer. Mijn Canon 400D die ik nog als back-up had, heb ik dan ook ingeruild voor een tweedehands Canon 5D. Als je eenmaal verwend bent met full-frame dan is het storend om terug te gaan naar een 1.6x crop sensor.

Het zoekerbeeld is duidelijk helderder en uiteraard een stuk groter. In het begin is het zelfs even wennen; je mist de gebruikelijke hoeken van je beeld en dat kan problemen geven bij het kaderen. Na een paar dagen heb je hier geen last meer van en gaat het kaderen net zo makkelijk. Wel voel je jezelf dan opeens beperkt wanneer je door de zoeker van een crop-camera kijkt.

Je objectieven zullen ook een heel ander beeld geven op een full-frame camera. Een 24-70mm is opeens weer een stuk bruikbaarder in het groothoekgedeelte. Je kunt echt merken dat deze 'oude' objectieven gemaakt zijn voor full-frame camera's. 12-24mm, 24-70mm en 70-200mm zijn erg bruikbare objectieven die op een crop-camera toch net niet de juiste beelden gaf. Ook een 50mm objectief wordt zo weer leuk.


Lichtgevoeligheid

Een ander sterk punt van de Canon 5D mark II is de lichtgevoeligheid van de sensor. Het ISO bereik loopt van 50 tot 25.600 ISO. Een enorme bereik! In de praktijk ga ik niet vaak naar de hoogste waarden. Tenzij het echt niet anders kan probeer ik niet verder te gaan dan 6400 ISO.

Tot 6400 ISO zijn de foto's zonder extra nabewerking gewoon nog goed bruikbaar. Bij mijn oude Canon 400D was de koek bij ISO 800 toch al aardig op. Dat betekend dat je 3 stops extra licht krijgt zonder dat de beeldkwaliteit er op achteruit gaat. Een geweldige prestatie en hiermee komt de Canon 5D mark II qua lichtgevoeligheid ook op (ongeveer) gelijk niveau als de uitstekende Nikon D3.

In de afbeelding hierboven zie je een 100% crop met op de achtergrond de volledige foto. De crop geeft tevens een indruk van de resolutie van de sensor. Zoals je kunt zien is er wel sprake van ruis, maar bij afdrukken tot 20 bij 30 centimer verwacht ik zeker geen problemen. En dan is er hier ook nog geen nabewerking op toegepast.


Video

De videofuncties van de Canon 5D mark II zijn inmiddels al weer verbeterd in nieuwere modellen, zoals de Canon 7D. Wel was de 5D mark II een van de eerste digitale spiegelreflexcamera's die kon filmen. De resultaten die je er mee kunt bereiken zijn geweldig; nog nooit was het zo goedkoop om zulke kwalitatief hoogwaardige video's te maken.

Om de videomode te gebruiken moet je eerst overschakelen naar live-view (met de knop die hiervoor linksboven naast de zoeker zit) en vervolgens kun je direct gaan filmen door op de grote 'select' knop te drukken. Nogmaals drukken en de camera stopt met opnemen. Eenvoudig genoeg dus, maar er zijn geen extra knopjes voor aangebracht. Geen interesse in de filmfunctie? Dan laat je 'm net zo makkelijk links liggen..

Verwacht niet dat je met de Canon 5D mark II net zo gemakkelijk kunt filmen als met de gemiddelde camcorder. Filmen vereist met deze camera echt de nodige oefening en kennis/

Tijdens het filmen kun je gebruik maken van de autofocus van de camera. Er wordt dan scherpgesteld op basis van contrast-autofocus. Dit is aanmerkelijk trager dan de normale autofocus van de camera. In de praktijk is scherpstellen met de hand de beste optie.


Reverie

Onderstaande film is volledig geschoten met een Canon 5D mark II. Deze film, genaamd 'Reverie', is gemaakt door Vincent Laforet. Wat de film extra bijzonder maakt is dat Vincent de video in één weekend geschoten heeft toen de camera nog niet in de winkels lag.

In de afgelopen twee jaar heb ik slechts een paar maal de videofunctie gebruikt van de Canon 5D mark II. Als filmen iets voor je is dan is het een prachtige extra feature, maar voor de meeste fotografen zal het iets zijn wat ze zelden gebruiken.


Conclusie

De Canon 5D mark II is een waardige opvolger van zijn voorganger. Ook nu nu nog is de camera een uitstekende aanschaf. Zeker voor portret, huwelijks of landschapsfotografen is de camera prima geschikt. Voor sportfotografie is een Canon 5D mark II niet echt de beste keuze. Dankzij de hoge lichtgevoeligheid, de full frame sensor en de prima ergonomie is de 5D mark een absolute aanrader.

De Canon 5D mark II kost momenteel nog zo'n 1.900 euro. Zo'n vijfhonderd euro minder als bij de introductie. Zonder twijfel durf ik te zeggen dat deze camera elke cent meer dan waard is. Heb je echter geen haast en wil je straks best een paar honderd euro extra uitgeven, dan is het wachten op de Canon 5D mark III aan te raden.


Jacqueline

April 21, 2009

In 2005 introduceerde Canon de EOS 5D. Deze full frame camera bood een ongekend hoge beeldkwaliteit: lage ruisniveaus bij hoge ISO’s, een groot dynamisch bereik en een hoge resolutie. De volbeeld sensor zorgde er tevens voor dat beeldhoek en brandpunt weer als vanouds gekoppeld waren. Na drie jaar is er een opvolger: de Canon EOS 5D Mark II.


Op het eerste gezicht is er geen verschil tussen de body van de 5D Mark II en zijn voorganger. De afmetingen zijn exact hetzelfde, alleen de glooiing bovenop de camera (voor oogzoeker en pentaprisma) is hoger. Ook is het lcd-scherm iets groter. Deze op het oog kleine verschillen zijn echter niet onbelangrijk. De zoeker is namelijk helderder dan voorheen en het 3 inch lcd-scherm heeft met 920.000 beeldpunten een vga-resolutie. Een onzichtbare verbetering van de nieuwe behuizing is de betere afdichting van klepjes en knopjes tegen stof en vocht.

Inwendig is de camera helemaal opnieuw ontworpen. De nieuwe Digic4-processor is moeiteloos in staat om de 21 miljoen pixels snel te verwerken tot een smetteloos beeld. Een zeer welkome toevoeging is de inwendige sensorreiniging. Een full frame spiegelreflex heeft namelijk sneller last van op de foto zichtbare stofvlekjes dan een camera met een kleine APS-C sensor. Zoals bijna alle moderne reflexcamera’s beschikt de 5D mark II over Live View en kan het scherm dus gebruikt worden als zoeker. Bijzonder is de mogelijkheid om video op te nemen in Full HD (1080p). De camera is op dit punt uniek: de eerste spiegelreflex met HD-filmfunctie, de Nikon D90, doet dit ‘slechts’ in 720p-resolutie. Ten slotte is de interface op de schop genomen. De menustructuur is veel overzichtelijker dan die van de ‘oude’ 5D en mede dankzij een persoonlijk menu gaat het instellen van de vele opties beduidend sneller.


ALERT

Voor de huidige 5D-gebruikers voelt de EOS 5D Mark II meteen vertrouwd aan. Het is wel even zoeken naar de opties om Live View te activeren en om een video te starten, maar verder is de bediening uiterst intuïtief. Het toestel reageert bovendien heel alert. Aanzetten, meten, scherpstellen, ontspannen en wegschrijven van data gebeurt zonder enige vertraging. Zelfs als de camera in RAW of Jpeg Large Fine staat, levert de datastroom van 32 tot 40 MB per foto met een Ultra-DMA CF-geheugenkaart geen problemen op. Het hoge resolutie lcd-scherm met automatische helderheidsaanpassing werkt erg prettig, zowel bij het instellen van de menu’s als bij het terugkijken van foto’s. Ook in Live View bewijst de vga-kwaliteit zijn nut, met name bij handmatig scherpstellen. Dat moet elke macrofotograaf bijzonder aanspreken.


ADEMBENEMEND

De beeldkwaliteit is erg goed en levert bij ISO 6400 nog bruikbare foto’s op. De foto’s kunnen de vergelijking met de output van de Nikon D700 (slechts 12 megapixels) doorstaan en zijn op het punt van ruis beter dan wat de Sony A900 (24 megapixels) bij die hoge ISO-waarde aflevert. Filmen is zeker in het begin wat onwennig maar kan vanaf statief toch voor adembenemende videobeelden zorgen. Helaas ontbreekt in de videomodus een snelle autofocus. Tijdens het filmen kan je overigens nog gewoon foto’s maken in de hoogste resolutie.


CONCLUSIE

Met de EOS 5D Mark II heeft Canon de perfecte balans gevonden tussen hoge resolutie en lage ruis. De camera biedt veel professionele mogelijkheden maar is toch snel en intuïtief te bedienen. Daarmee is hij een geducht alternatief voor die andere full frame spiegelreflexen, de Nikon D700 en de Sony A900. Het moge duidelijk zijn: de 5D heeft een waardige opvolger gekregen.









NIEUWE CANON EF-S 18-200mm f/3.5-5.6 IS ZOOMLENS

Na een lange periode van stilte is Canon er in geslaagd een nieuwe zoomlens op de markt te brengen. Andere merken zoals Nikon, Sigma en Tamron hadden dit reeds eerder gedaan, dus kon of mocht Canon niet achterblijven op zijn concurrentie.





Canon heeft een 18-200mm aan zijn assortiment toegevoegd, deze superzoom heeft een zoombereik van een normale groothoek tot een goede telelens. Wel zal er enige concessie gedaan moeten worden op het gebied van zijn lichtsterkte 3,5 - 5,6 en zijn beeldkwaliteit. De lens beschikt verder over een beeldstabilisator (IS) maar er is geen USM-motor en FTM (full manual focus), waarmee de scherpstelling niet automatisch kan gebeuren en dus handmatig moet worden scherpgesteld. Dit zal waarschijnlijk wel meer te maken hebben met de prijs van de lens, zodoende dat deze lens voor ieders beurs te aanvaarden is.

Heeft Canon hier ingespeeld op een stevige en degelijke lens voor te gebruiken bij alle gelegenheden zoals: portret, natuurfotografie enz. of voor de vakantieganger die dan alleen maar één lens meer zal moeten mee sjouwen?



REVIEW

Review:


ernesto99
27-11-2009
Ik heb waarschijnlijk een maandag exemplaar want werkelijk alles gaat mis met deze lens.
Mijn lens had last van back-focus en dat is door Canon gerepareerd.
Bij het testen bleek ook dat de lens de 200mm lang niet haalt.
Hij kwam vergeleken met andere lenzen niet verder dan 120mm.
Dat is na de reparatie iets verbeterd maar ik heb nog steeds het gevoel dat hij de 200mm niet haalt.
Na de reparatie zakt de lens ook zelf naar telestand als de camera los hangt.
Op statief een scherpe foto maken (met flits) van mijn hond is ook erg moeilijk.
Ik heb nu een goedkope Sigma 18-125mm DC OS en die bevalt veel beter en de Canon lens mag weer een paar weekjes naar Canon.

vdk1

04-10-2009
Canon EF-S 18-200
Het uitschuiven van het objectief wanneer je dit naar voor helt, had ik ook, maar ik heb dit in de winkel geruild voor een ander exemplaar en die heeft dit euvel niet.
Globaal gezien ben ik tevreden, maar een dergelijk objectief met een zo groot bereik is toch een beetje een compromisoplossing met een aantal beperkingen die je erbij moet nemen. .



manussie
19-03-2009
Ik heb de EF-S 18-200mm nu een paar maanden met mijn EOS-40D in gebruik en heb er, net als rjkuppeveld, gemengde gevoelens over.
Hij stelt prima scherp en kun je er mooie opnamen mee maken. Hij geeft de beste resultaten bij diafragma's tussen 5.6 en 11.
Maar wat mij HEEL ERG TEGENVALT (zeker van een merk als Canon) is dat als je de lens ook maar een beetje naar beneden richt, hij niet meer in de gekozen zoomstand blijft staan.Als je bijv. 50 mm instelt en je richt hem ca 45° naar beneden, zakt hij geheel vanzelf naar 135 mm.
Het lock-knopje doet het helaas alleen maar als hij helemaal is ingeschoven.
Mijn vorige lens, de EF-S 18-85mm had dit probleem niet. .


rjkuppeveld

15-10-2008
Ik heb deze lens nu ongeveer 2 weken in bezit en heb een beetje gemengde gevoelens over de lens.
Het is heel makkelijk om maar 1 lens te hoeven mee nemen voor zowel een groothoek als ook een tele lens.
Het probleem is dat hij in de groot hoek 18mm, nog al een grote vervorming vertoond. Ik weet dat je dit wel weer kunt fixen met fotoshop. Maar mijn oude 17-85 had hier ook last van bij de groothoek stand.
Vanaf ongeveer 35 mm tot 200 is het een heel bruikbare lens. Zeer scherm in het midden en een beetje minder in de hoeken, maar niet echt storend tenzij je er echt op let.
Hij stelt vrij snel scherp ondanks dat hij geen UMS heeft.
In vergelijk met de Sigma 18-200 vind ik hem een mooier en scherper beeld produceren.



NIEUWE CF-KAART SANDISK EXTREME PRO 128 GB

De snelste cf-kaart ter wereld is op de markt gebracht door SanDisk begin april van dit jaar.
Deze kaart wordt gekenmerkt door een 128 GB opslagcapacitiet en tot 100 megabyte per seconde schrijfsnelheid. Dit is vooral interessant voor opnamen in RAW-formaat, serie-opnamen en voor video.


SanDisk heeft de Power Core-controller ontworpen om het maximale wat de buffer in de camera kan leveren ook werkelijk te gebruiken. Deze kaart levert professionele prestaties door afbeeldingsgegevens sneller en efficiënter over de kaart te verspreiden.
De kaart is voorzien van een aantal speciale kenmerken voor de professionele fotograaf en videomaker, de afbeeldingsapplicaties die Full HD 1920x1080 resolutie vereisen, tot 50Mbps transmissiesnelheid en 4:2:2 kleursampling.

Kenmerken:

Lees- en schrijfsnelheid: max. 100MB/s
UDMA: biedt ondersteuning voor UDMA 7, werkt in alle UDMA-Modi.
Voldoet aan de CFA-specificatie voor type I-kaarten
Schokbescherming en coating van RTV-silliconen aan de binnenzijde voor bescherming tegen vochtigheid

De kaarten zijn in sommige handels niet verkrijgbaar, alleen maar op bestelling, doch de grote gekende handels hebben deze toch in voorraad.
De prijzen van deze kaart varieren enorm, wanneer u even het internet afschuimt zal u verkoopprijzen vinden van 899€ tot 1499€, dus zeker eens goed vergelijken is de boodschap.

Geen opmerkingen: