donderdag 30 september 2010

Studiofotografie voor prof - Studio opnamen

25/09/2010

We zijn weer een weekje verder en de allerhande  opstellingen die we aangeleerd hebben worden vandaag in de praktijk omgezet.
Vandaag worden er twee soorten opnamen gemaakt, nl. high-key, low-key. Het heeft natuurlijk wat moeite om deze studio op te zetten en zeker om juist uit te lichten, maar alle begin is moeilijk en daarom niet gaan panikeren.
Voor de high-key opnamen werken we met een witte achergrond, 2 flitsen aan de achterkant gericht naar de achtergrond en 2 softboxen aan de voorzijde. De instelling van het licht gebeurd door het achtergrond licht met 1 stop over te belichten dan de lichten van de softboxen vooraan. De lichten vooraan  moeten een gelijke belichting geven voor het mooi uit te lichten. Achteraan moet gezorgt worden dat er een egale belichting en goed uitgelichte achtergrond ontstaat.
Voor de low-key opnamen gaan we tegenlicht gebruiken met een zijdelingse invulflits. Het hoofdlicht achteraan links bestaat uit een spot of raster op f8, de invulflits f 5.6 rechts opzij van het model is voorzien van een snoot, de achtergrond is zwart.
Hieronder enkele opnamen high-key en low-key.

High-key opname van Karen, zoals bovenaan is beschreven.
Opname gegevens: f 4.0 - 1/125 - iso 100 - 95mm



Opname gegevens: f4.0 - 1/125 - iso 100 - 148 mm

Low-key opname met opgestelde belichting beschreven hierboven.
Opname gegevens: f 8.0 - 1/125 - iso 200 - 183mm

Opname gegevens: f 8 - 1/125 - iso 100 - 80 mm
Toch nog even een beeld dat genomen werd in de vorige les: opname met één lichtpunt, hier een flits met sofbox op. Vind deze persoonlijk een mooie opname omdat het linkeroog nog net belicht is en de rest van het aangezicht verdwijnt in de schaduw en achtergrond. 

Opname gegevens: f 8 - 1/125 - iso 200 - 66mm

Graag had ik commentaar gekregen op de beelden, zowel positieve als negatieve.

Tot een volgende,

J.B. 

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Even wat punten van kritiek:
Bij Highkey is het wel de bedoeling dat de belichting van het model tiptop in orde is (komt bij highkey erg nauwkeurig). Op de foto's lijkt het model een tikkeltje overbelicht, mn op de 2e highkey-foto is er een hoop detail verloren gegaan (de hoed lijkt op te lossen in de witte achtergrond).
De Low key heb je ook nog enkele problemen weg te werken. Je zwarte achteergrond worden op 2 foto's grijs. Dit betekend dat de achtergrond toch nog licht vangt. vermoedelijk kun je je probleem op lossen door een deel van het licht op je model af te maskeren of wat meer zijdelings te draaien, let ook op de afstand tussen model en achtergrond. bij de laatse foto ontstaat er een grijze vlek op achter je model doordat je snoot vermoedelijk wat te ver richting de achtergrond staat. Let op de belichting van low-key model 2 lijkt op het eerste oog wel oke (mooie diepzwarte achtergrond). De belichitng van de modellen zelf op de low-key foto's kloppen volgens mij wel, dus we praten nu echt over details.

ik hoop dat je er wat mee kunt

J.B.-Photography zei

Bedankt voor uw uitleg, er zit hier natuurlijk enige waarheid in en bepaalde punten die moeten aangepast worden in de toekomst. Wel is het zo dat de beelden niet helemaal juist overeenstemmen met de werkelijke beelden en daardoor de foto's toch nog iets anders overkomen, vooral de highkey.