zaterdag 8 oktober 2011

Fotografie Pro 3 - Stroboscoopfotografie

Vandaag eens een heel ander thema aangesneden en moeten uitvoeren "Stroboscoopfotografie". Op zichzelf lijkt het nogal gemakkelijk, maar in praktijk omzetten blijkt toch wat moeilijker te zijn.




Wat betekent "stroboscoop": 

Een stroboscoop (strobos: rondwerveling) is een optisch instrument waarmee de beweging van een object schijnbaar kan worden stilgezet. Het effect ontstaat door de waarneming van het object slechts kortstondig toe te staan, steeds als het object zich in dezelfde positie bevindt. Het oog mist de andere posities, waardoor de illusie van stilstand ontstaat.

Flits ingesteld op Multi 2 hz en 2 flitsen/sec en zoom van 50mm
Camera op Bulb-stand iso 200 en f. 4.0

Deze techniek kunnen we dus opwekken door één of meerdere reportageflitsen te gebruiken, die worden ingesteld op een bepaalde frequentie, hz en aantal flitsen per seconden. Voor de opnamen die hierbij gevoegd zijn is een Canon speedlite 580EX II gebruikt en de camera op BULB-stand.

Flits ingesteld op Multi 2 hz en 4 flitsen/sec en zoom van 50mm
Camera op Bulb-stand iso 200 en f. 5.6

De reportageflits is los van het toestel en wordt onder een bepaalde hoek en hoogte op het onderwerp geplaatst. De twee bovenste foto's was de reportageflits links-boven gehouden (standpunt  model) en de laatste foto is er gebruik gemaakt van 2 flitsen eentje links en de andere rechts. Camera gebruikt in bulb-stand en 2 tot 3 sec. geopend.

Het moet duidelijk zijn dat hier een heel tijdje aan vooraf is gegaan met het instellen van het juiste flitslicht vooraleer er degelijke beelden tot stand zijn gekomen, dan spreken we hier nog niet van de perfectie.

Suggesties en commentaar is altijd welkom.

Tot de volgende,


Geen opmerkingen: