maandag 13 mei 2013

Roza Ossowska in de studio

Het is alweer een maand geleden dat ik deze jeugdige en spring in 't veld voor mijn camera kreeg. Het was onze eerste ontmoeting en kennismaking op die toch sporadische zonnige namiddag. Je kent het wel handje drukken, voorstellen en hopen dat alles loskomt.
Moet toegeven dat dit niet zo snel ging en dat het wat heeft geduurd vooraleer het ijs gebroken was. Daarna verliep alles vlotjes en wisten wat we aan elkaar hadden.
 
Deze meid weet heel goed wat ze wil en staat op haar strepen, zoals wij dit hier zeggen, misschien wel goed ook voor een jeugdig model, want er wordt nogal eens misbruik gemaakt van de goedheid of onwetendheid van sommige modellen.
Het zou een fashion- en portret shoot worden, waar de kleding voorop stond. Alles mooi assortie bij elkaar gezocht, want styling heeft die meid ook in huis en dan de shoot afwerken.
 
Alles verliep vlot en Roza kon alles rechtstreeks volgen op pc, zodoende dat er tijdig kon ingegrepen  of bijgestuurd worden. Na een shoot van 2 1/2 uur hielden we het voor bekeken en warden de beelden nogmaals nagegaan en besproken.
Eerste indrukken waren zeer positief zowel van model, visagiste en mezelf, dus de shoot was geslaagd voor allen en keerden dan ook met een gerust hartje huiswaarts, waar de zware klus voor mijzelf dan kon beginnen.
 
Ben dan ook Roza en Saloua (visagie) dankbaar voor de fijne samenwerking.
Hieronder enkele opnamen van de shoot.
 
Zoals altijd zijn suggesties en commentaar welkom. 

 
 




 



 

 

 

 

 

 
 
Tot de volgende,



Zin en onzin van het histogram - deel 1

 


Het histogram. Een grafiekje dat de belichting van je foto laat zien. Heilig, voor veel beginnende fotografen. Maar hoe heilig is het nu eigenlijk? Valt wel mee, als je het de pro's vraagt. Een blog in twee delen over de zin én onzin van het histogram.

Wat is een histogram


Het histogram kan een heel handig hulpmiddel zijn om de belichting van een foto te checken en om te zien hoe de hoge en lage lichten zich tot elkaar verhouden. Een handig hulpmiddel, maar zeker niet zaligmakend.

Maar wat is het nu eigenlijk? Een histogram is niks anders dan een verdeling van pixels. Elk beeldpunt in je foto krijgt een waarde toebedeeld tussen 0 en 255. Je zou kunnen zeggen dat alle pixels met dezelfde helderheid opgestapeld worden. Zo krijg je een reeks blokkentorens van donker naar licht: een grafiek met pieken, die verloopt van absoluut donker/zwart (de 0, links) tot absoluut wit (>255, uiterst rechts).

Het 'juiste' histogram


Welk histogram is nu 'het juiste'? Het 'enige juiste histogram' bestaat niet. Een low key foto vertoont een heel ander histogram dan een high key foto, om maar wat te noemen. Het is maar net welk effect je wilt bereiken. Collegablogger Peter van Veen legt op zijn website prima uit hoe het histogram in elkaar steekt, voor wie het nog eens na wil lezen.

Histogram voorbeeld
Het histogram, zoals je het in Photoshop kunt beoordelen. Let erop, dat het histogram op je camera gebaseerd is op de Jpeg, en nooit op de RAW!

Neutrale belichting


Zelf gebruik ik het histogram op de camera alléén, wanneer ik een reportage of portretreeks schiet met een redelijk 'neutrale', veilige belichting. Omdat je voor de belichting niet voor 100 procent moet vertrouwen op je display, is het histogram dan een extra hulpmiddel. Bij zo'n veilige reguliere belichting weet ik waar de 'piek' in mijn histogram moet liggen. Bij bijzondere uitlichtingen ontstaat al een danig afwijkend patroon dat de pieken in het histogram al minder zeggen.

Verre van accuraat


Ten eerste moet je je natuurlijk afvragen hoe nauwkeurig een histogram is. "Voor correcte belichtingen moet je in principe gewoon een lichtmeter gebruiken", stelt fashion- en glamourfotograaf Frank Doorhof heel terecht.

"Histogrammen zijn leuk om de verdeling van de tonen binnen een scene te zien, maar ze zijn verre van accuraat. Ten eerste zijn histogrammen op je camera gebaseerd op de Jpeg-thumbnail en niet het RAW-bestand. Daarnaast zeggen ze niets over de accuraatheid van de scene, ze tonen alleen de verdeling tussen lichte en donkere tinten."

Dichtlopen en uitbijten


Waar de pieken liggen in het histogram, daar ligt meestal niet het probleem. Punt van discussie zijn vaak de waardes aan de randen. De 0 en de 255 dus. 'Dichtgelopen' zwart en 'uitgebeten' wit: 'clipping'. Wie rondkijkt op internetfora, bij fotografieclubs en op andere plekken waar foto's besproken worden, hoort vaak als commentaar een reactie op 'het uitgebeten' deel van een foto.

En toegegeven: een 'uitgebeten' pixel is in nabewerking niet meer terug te halen. Alle pixels met een theoretische waarde 'boven 256' krijgen immers dezelfde waarde 255. Het regeltje zegt dus, dat je dat moet voorkomen. Een goed streven, maar.. hoe erg is het eigenlijk?

Remko van den Akker Dishoek
Foto: Remko van den Akker

Modelshoot op het strand, met uitgebeten pixels vanwege het recht tegen de zon in fotograferen. Is dat erg?

Afdrukken


Het histogram (in Photoshop of Lightroom tijdens nabewerking, dus niet in de camera) moet je wèl in de gaten houden als je gaat afdrukken, legt fotograaf en fotografiedocent Theo van Waas uit:

"De clipping krijg je er wel uit met curves, maar dan worden de pixels egaal gevuld met zeer licht grijs. Zeker bij een inktjetprint wil je dat te allen tijde voorkomen: anders krijg je namelijk 'gaten' in de afdruk: er wordt daar geen inkt gespoten! Dus het allerbelangrijkste is: waar zit de clipping! Zit deze op onbelangrijke plaatsen: laat deze zitten in de opname en haal deze er dan uit met de curve bij inktjetprints, bij chemische prints kan je deze laten zitten."

Levendigheid en creativiteit


Maar ook Theo geeft aan dat het histogram niet zaligmakend is. "Natuurlijk mag dit er niet voor zorgen dat alle dynamiek, levendigheid en creativiteit uit een foto verdwijnt, omdat je alleen maar met het histogram bezig bent".

Hij adviseert om bij een testopname naar het histogram en de hoge lichten te kijken en het daarna te laten voor wat het is. "Dat gaat prima wanneer de lichtomstandigheden nagenoeg hetzelfde blijven. Niets is frustrerender voor een model als dat een fotograaf iedere keer maar weer terug moet kijken naar zijn gemaakte foto en het histogram. Komt zeer onprofessioneel over."

Dichtgelopen jersey devil
Foto: Erik van Rosmalen

Bij deze bandfoto (van Jersey Devil) is een deel van de achtergrond, maar ook de donkere kleding van de muzikanten 'dichtgelopen'. De vraag is echter of dat hinderlijk is voor het beeld en de sfeer die de foto moet vertellen.

Gebruik het histogram - met je verstand


Kortom: gebruik het histogram, maar realiseer je ook wat de plus- én minpunten zijn en wanneer je het histogram wel of niet moet vertrouwen. In deel 2 van deze blog meer over hoe het histogram in de praktijk (al dan niet) wordt gebruikt!

Erik van Rosmalen Over de auteur; Erik van Rosmalen

vrijdag 12 april 2013

Studiowerk met model Debbora.

Nu het toch nog niet echt mooi lenteweer is, kan men zich beter terugtrekken in de studio. Daarom heb ik het voornemen gemaakt om tijdens de paasvakantie enkele modellen uit te nodigen in de studio.
Als eerste in de rij model Debbora die aan de hand van mijn portfolio instemde om te komen shooten. Voor mij de eerste keer dat ik met dit model zou werken en dan weet u ook, dat dit niet altijd evident is. We hadden alles op voorhand besproken en daarom nog in het kort wat uitleg hoe de shoot zou verlopen. Voor de visagie had ik Lisa gevraagd, die heeft haar uiterste best gedaan om alles naar behoren af te leveren. Model en ikzelf waren zeer tevreden over het gepresteerde werk en was voor herhaling vatbaar.
Alles inorde, studio uitgelicht, model geplaatst en nog een laatste proeffoto voor de visagiste en de eerste foto's werden vastgelegd en besproken. Alles verliep zeer vlot, in een gezellige sfeer met een muziekje op de achtergrond en de nodige omkleedpartijen.
Hieronder enkele beelden van deze shoot.
Zoals gewoonlijk mag u altijd suggesties of commentaar geven op de beelden.
Verder dank ik aan Debbora en Lisa .
 

 

 




 

 
 



 

 

    

Tot de volgende,

maandag 25 februari 2013

Kleurentemperatuur

Kleurtemperatuur; de juiste kleuren in je foto


Om te fotograferen heb je licht nodig, de basis van fotografie. Waar je waarschijnlijk niet zo bij stil staat is dat elke lichtbron een eigen kleur heeft. Zo geeft een gloeilamp een veel geler licht dan een led lamp. Bij sommige lichtbronnen varieert de kleur. Het bekendste voorbeeld hiervan is de zon, 's middags is het licht veel witter dan vlak voordat de zon onder gaat. Bij het fotograferen moet je met deze kleur rekening houden.

Kleurtemperatuur
De kleur van lichtbronnen duiden we aan met de kleurtemperatuur. Een lichtbron kan kouder of warmer zijn. Een warme lichtbron geeft gelig licht, bijvoorbeeld een gloeilamp of een kaars. Een koude lichtbron geeft blauwig licht, denk hierbij bijvoorbeeld aan een ledlamp of flitslicht. Kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in Kelvin, maar wel op een wat onlogische manier. Hoe warmer het licht oogt (geler/roder licht), hoe lager de kleurtemperatuur terwijl we bij warm eerder zullen denken aan rood dan aan blauw.

Maasvlakte
© Bas Griffioen


Deze nachtopname van Bas Griffioen (basgrif) laat duidelijk de verschillende kleuren van licht zien. Van rood naar geel tot blauw. De groene lichten worden veroorzaakt door tl-verlichting.

De kleurtemperatuur is letterlijk gebaseerd op de kleur die een zwart object bij een bepaalde temperatuur uit straalt. Als je een zwart object verhit tot 1200 Kelvin (circa 926 graden Celcius) dan straalt deze tamelijk rood licht uit. Verhit je een zwart object tot 5000 Kelvin (4.726 graden Celcius) dan zal deze wit licht uitstralen. Zo is er aan elke vorm van licht een bepaalde kleurtemperatuur te hangen.

Voorbeelden kleurtemperatuur
1200 K Kaarslicht
2400 K Zonsondergang
2800 K Gloeilamp
3200 K Halogeenlamp
5000 K Flitslicht
5600 K Gemiddeld daglicht
6000 K Middagzon
6500 K Neutraal wit
7500 K Schaduw

Dat je je waarschijnlijk niet zo bewust bent van de verschillende kleurtemperaturen komt doordat je hersenen razendsnel kunnen corrigeren. Hierdoor lijkt een wit vel papier onder een gele gloeilamp nog steeds wit. De camera heeft echter niet het voordeel van onze hersenen en heeft daarom veel meer moeite met kleurtemperaturen. Bij een camera moet je dus aangeven welke kleur het licht heeft om foto's te krijgen die kleurcorrect zijn. Doe je dit niet dan kun je een gele of blauwe zweem op je foto krijgen.

Witbalans
Om er voor te zorgen dat de kleuren op je foto correct zijn kun je de witbalans instellen. Je geeft dan eigenlijk aan de camera aan wat wit is onder het beschikbare licht en compenseert voor de aanwezig kleurtemperatuur. Is er bijvoorbeeld teveel geel licht, dan voegt de camera blauw toe om een kleurzweem te voorkomen. Door gebruik te maken van de automatische witbalans op je camera kun je in veel gevallen al een aardig eind komen, maar helaas heeft de automaat het lang niet altijd goed. Bij de meeste camera's kun je daarom ook de witbalans van de camera zelf handmatig instellen.

Je kunt doorgaans bij de witbalans instelling op je camera kiezen uit een aantal icoontjes zoals een zonnetjes, een huisje met een schaduw, een wolkje, een gloeilamp en zo voorts. Deze icoontjes spreken wel voor zich. Is het een bewolkte dag, dan kies je voor het icoontje van een wolkje. Zit je in een zaal met TL-licht dan is het icoontje dat een TL balkje voor moet stellen meestal de juiste keuze. Op geavanceerdere camera's heb je vaak ook de mogelijkheid de kleurtemperatuur in Kelvin in te stellen, maar dit werkt uiteraard minder praktisch.

Kleurcorrectie voor / na
Witbalans correctie nodig

Bovenstaande foto is duidelijk met een verkeerde instelling genomen; er is een gele zweem zichtbaar over de gehele foto. Dat zie je het best aan de gele randjes van de zakjes. Die zijn normaal wit. Beweeg je muis over de foto om de gecorrigeerde foto te zien.

Handmatige witbalans
Vaak zit er op een camera ook een 'custom whitebalance' optie. Hierbij kun je zelf een de kleurtemperatuur meten in een ruimte. Je moet hiervoor een grijskaart bij je hebben. Bij gebrek aan een grijskaart kun je de binnenkant van je hand gebruiken. Ook een wit velletje papier levert –bij gebrek aan beter- best aardige resultaten op.

Hier maak je een foto van met je camera onder het aanwezige licht. In het menu van je camera moet je nu op zoek gaan naar de instelling voor de handmatige witbalans. Wanneer je deze gevonden hebt krijg je de mogelijkheid een afbeelding te selecteren. Zoek de zojuist gemaakte foto op en wijs deze toe aan de handmatige witbalans. De camera stelt de handmatige witbalans nu in op basis van de grijskaart.

De gemaakte meting blijft bewaard onder de handmatige witbalans optie in het witbalans keuze menu. Zolang de lichtomstandigheden niet wijzigen kun je gebruik maken van deze instelling. Raadpleeg voor de specifieke handelingen op jouw camera de gebruiksaanwijzing.

Winterzon


Door de witbalans 'verkeerd' in te stellen krijgt deze foto bij hetzelfde licht bijvoorbeeld een blauwe of een gele kleur. Zo kun je zonder het gebruik van een nabewerkingsprogramma al veel doen met de kleuren van een foto.

Door de camera van de automatische witbalans af te halen krijg je meer controle over het eindresultaat. Wanneer je creatief aan de slag gaat kun je er zelfs bewust voor kiezen een bepaalde, technisch gezien foutieve, instelling te gebruiken. Wanneer je 's avonds in een kroeg gezellige sfeerfoto's maakt dan voegt het gelige licht ook daadwerkelijk sfeer toe aan je foto. Dezelfde foto gecorrigeerd naar de juiste kleuren levert een koude kroeg op.

Witbalans bij een analoge camera
Wanneer je met een ouderwetse analoge filmcamera werkt kun je de witbalans niet op de camera instellen. De keuze voor de witbalans ligt dan bij het type film. Bijna altijd wordt er bij film gebruik gemaakt van een daglichtfilm die werkt met een kleurtemperatuur van ongeveer 5200 K. Je kunt eventueel een filter gebruiken om kleurzweem te voorkomen.

Juiste kleuren
Wanneer de correcte kleuren in een foto belangrijk zijn is het ook erg belangrijk om de juiste witbalans te kiezen. In het dagelijks leven loop je hier nog wel eens tegen aan bij het kopen van kleren. In de sfeervol verlichte winkel kan kleding totaal anders van kleur ogen dan in de buitenlicht. Het gebeurt dan ook regelmatig dat iemand naar buiten loopt om de kleur van een kledingstuk in neutraler licht te bekijken.

Als je een opdracht schiet voor een klant dan is het ook belangrijk dat de kleuren kloppen. De trui in de folder mag niet opeens paars zijn terwijl hij in feite rood is en de trouwjurk van de bruid mag geen crème kleur hebben op de foto's als ze in het wit getrouwd is. Om ervoor te zorgen dat je de daadwerkelijke kleuren registreert kun je werken met een grijskaart.

RAW
Voor fotografen die gebruik maken van het RAW bestandformaat van hun camera is er goed nieuws. De witbalans is bij een RAW bestand namelijk eenvoudig achteraf in te stellen in bijvoorbeeld Adobe Lightroom of Photoshop Camera RAW. Het is dus niet zo erg als je eens de verkeerde witbalans instelling kiest bij het nemen van de foto; je kunt dit zonder verlies van beeldkwaliteit achteraf wijzigen. Het blijft natuurlijk nog steeds prettig om direct op de juiste kleurtemperatuur te schieten zodat je achteraf zo min mogelijk hoeft te wijzigen aan je foto.

Witbalans instellen in Lightroom

Wanneer je een RAW bestand in Photoshop of Lightroom opent kun je de witbalans op verschillende manieren instellen. Rechtsboven zie je in het menu (zie afbeelding) de mogelijkheden. Allereerst is er de mogelijkheid om een voorinstelling te kiezen. Dit werkt vergelijkbaar met je camera. Achter de tekst 'WB' kies je met het pull-down menu de gewenst instelling zoals 'as shot', 'daylight' of 'thungsten'.

Vaak werkt het prettig om hier een instelling te kiezen die het meest in de buurt komt van wat je wilt. Je kunt dan met de schuifbalk eronder de fijnafstelling doen. Wanneer je het pijltje op de schuifbalk verplaatst zie je direct de kleur in je foto veranderen. Ook verandert de kleurtemperatuur (het aantal Kelvin) mee die zichtbaar is rechts naast de schuifbalk. Als je wilt kun je hier ook rechtstreeks een waarde ingeven.

Wanneer je het pijltje naar rechts over de balk schuift wordt de foto warmer (geler). Ga je naar links dan wordt de foto kouder (blauwer). Wil je terug naar de oorspronkelijke waarde dan kun je dubbelklikken op de schuifbalk. Je gaat nu terug naar de standaardkleur die de foto had toen je hem opende. Je hoeft dus niet bang te zijn om iets uit te proberen. Wil je het verschil zien tussen het origineel en jouw aangepaste instelling? Druk op de letter P om tussen beide te schakelen. Zo zie je direct wat voor een effect je wijziging heeft.

Er is nog een extra mogelijkheid je witbalans op een foto in te stellen. Gebruik hiervoor het witbalans pipet. Met het pipetje geselecteerd klik je op een plek in de foto die 50 procent grijs (of bij gebrek; wit) zou moeten zijn. Bij een portret kun je bijvoorbeeld het oogwit gebruiken. Photoshop rekent dan uit wat de kleurtemperatuur geweest is en past de foto aan. Als het resultaat je niet aan staat helpt het vaak om nogmaals te klikken op een iets andere plek in de foto.

Ook na het gebruik van het pipetje kun je natuurlijk de witbalans schuifbalk gebruiken om de foto meer naar je smaak af te stellen. Het pipetje werkt het beste in combinatie met een grijskaart. Als je in hetzelfde licht een foto hebt gemaakt waarbij je een grijskaart in beeld geplaatst hebt dan kun je hierop klikken om de juiste kleurtemperatuur te bepalen.

Witbalans aanpassen bij Jpeg bestanden
Heb je niet met RAW bestanden gewerkt, maar met Jpegs dan zijn er ook een aantal mogelijkheden om de witbalans achteraf te corrigeren. Sinds Photoshop CS3 kun je Jpegs ook openen met Adobe Camera RAW. Hoewel je dus geen RAW bestand hebt kun je dan wel gewoon de schuifmogelijkheid gebruiken. De getoonde waarde zijn dan overigens wel net iets anders dan bij RAW bestanden.

Een tweede mogelijkheid binnen Photoshop is het gebruik van fotofilters. Ga hiervoor in het menu onder Image naar Adjustments en kies voor Photo Filter. Je kunt nu met de verschillende warming en cooling filters de kleurtemperatuur van je foto corrigeren. Afhankelijk van je foto moet je één van de verschillende filters kiezen en het schuifbalkje gebruiken om de sterkte van het filter aan te passen.

Meerdere kleuren licht
Soms heb je in een foto meerdere lichtbronnen van verschillende kleurtemperaturen. Wanneer deze lichtbronnen zich samenvoegen en dan op het onderwerp vallen is dit geen probleem. Het combineerde licht heeft in feite één kleurtemperatuur waar je gewoon normaal mee kunt werken.

Wanneer de lichtbronnen in beeld zijn of zich op verschillende onderdelen in je beeld concentreren is het lastiger. Je kunt maar op één kleurtemperatuur corrigeren. Je zult dan moeten besluiten wat het hoofdlicht is in de betreffende foto en hiervoor moeten corrigeren. De andere lichtbron veroorzaakt dan een kleurzweem; niet per se een nadeel overigens. Je kunt er creatieve foto's mee maken.

Soms heb je de mogelijkheid een lichtbron uit te schakelen of kun je de compositie aanpassen zodat de storende bron buiten de foto valt. Als je flitser één van de lichtbronnen is met een afwijkende kleur kun je gebruik maken van kleurfilters op je flitser om je flitslicht overeen te laten komen met het licht van de andere bron. Een kleurfilter voor je flitser (ook wel kleurgel genoemd) is eenvoudig mee te nemen en voor een paar euro koop je al vele verschillende kleuren. Ook kun je meerdere kleurfilters gebruiken om precies de tint te krijgen die je nodig hebt.

Model Laurie
Bewust gebruik van verschillende kleurtemperaturen


Meerdere lichtbronnen
Wanneer je werkt met meerdere verschillende lichtbronnen krijg je te maken met verschillende kleurtemperaturen. Los dit op door lichtbronnen uit te schakelen of de kleurtemperatuur van een lichtbron met een filter aan te passen. Je kunt ook creatief gebruik maken van meerdere verschillende kleurtemperaturen. Het verschil tussen gele en blauwe tinten kan bijvoorbeeld ook een mooie toevoeging zijn aan een foto.

Heb je een foto waarbij het maar niet wil lukken om de juiste witbalans te vinden dan is er altijd nog een uitweg. Zet de foto om naar zwart-wit en de kleurtemperatuur vormt geen probleem meer.

Correcte weergave
Na al je moeite om de foto kleurecht te laten zijn of het gebruik van een bepaalde witbalans instelling om een specifiek effect te bereiken is het belangrijk dat je de foto ook op de juiste manier bekijkt. Je zult een –onder constant licht- gekalibreerde monitor nodig hebben om de kleuren op je monitor goed te kunnen beoordelen. Wanneer je een afdruk maakt bereik je het beste resultaat bij gebruik van speciale daglichtlampen. Er bestaan speciale fotolampen voor deze taak, maar je kunt ook voor een paar euro een daglichtlamp kopen bij een lampenwinkel. De kleuren van je foto komen bij gebruik van dit licht optimaal uit.

Conclusie
Wanneer je de volgende keer je camera uit je tas pakt, let dan eens op de kleurtemperatuur in de ruimte waar je bent en probeer daar met je witbalans op in te spelen. Met de juiste instelling kunnen je kleuren veel levendiger en realistischer worden. Vergeet niet dat de juiste witbalans instelling niet altijd het gewenste beeld zal opleveren. Soms kan een kleurtint sfeer oproepen in een foto. Wees dus creatief met je witbalans.

Dit artikel is eerder verschenen in Zoom.nl magazine.

Elja Trum  auteur; Elja Trum

woensdag 20 februari 2013

Studioshoot met Jolien

Het is niet de eerste keer dat ik met Jolien een studioshoot heb, maar verleden jaar november is wel onze laatste ontmoeting geweest, van dat jaar en hopelijk niet de laatste. Maar daar heb ik het volle vertrouwen in en zal haar dit jaar ook terug in de studio brengen.
Nu de afgelopen sessie ging het meer over een losse shoot met een tikkeltje stoere fotografie en dit met een wel prachtige visagie, niet spectaculair maar een perfecte visa, deze visagie werd verzorgd door Elien Op de Beeck. Dit was dan wel de eerste keer dat ik samenwerkte met deze visagiste. Wil dan ook in de toekomst verder beroep op haar doen.
Doch was de combinatie van model en visagiste uitstekend, trouwens beide hadden al reeds samengewerkt en kende elkaar. Persoonlijk ben ik tevreden over de opnamen en kon dan ook terugblikken op een geslaagde shoot. Moet dan ook de visagiste Elien bedanken voor het PRIMA werk dat ze heeft geleverd en natuurlijk Jolien die haar beste beentje weer had voorgezet.
Hieronder enkele licht bewerkte opnamen van de bewuste shoot.




 

 

 

 

 


 

 
 


Graag enige opmerkingen of suggesties.

Tot de volgende,

zondag 13 januari 2013

Gelegenheidsmodellen fotograferen

Gelegenheidsmodellen fotograferen; overal modellen


Misschien had ik het portretfotografie moeten noemen maar dat dekt niet helemaal de lading. Onder gelegenheidsmodellen versta ik mensen die je bij gelegenheid kunt portretteren. Dat kan op straat zijn, op je werk, op vakantie, op reis, bedenk het maar. Vrouwen poseren wat makkelijker dan mannen heb ik het gevoel maar corrigeer me als die stelling niet opgaat. Ik heb een flinke database met portretfoto's maar voor deze gelegenheid heb ik voor vrouwelijk schoon gekozen.

Voor een gelegenheidsportretfoto krijg je doorgaans niet veel tijd. Als de stemming erin zit en de persoon in kwestie wil wel 'even op de foto' dan moet je ervoor zorgen dat je camera 'ready to shoot' is. Wanneer je nog moet klungelen met settings of van lens verwisselen is je model al verveelt en de spanning weg. En daar gaat het nou juist om: Dat korte moment van spontaniteit, levendigheid en interactie tussen jou en je model. Vanzelfsprekend hoort daar ook een beetje regie bij

Alle maten en soorten
Portretfoto's komen in alle maten en soorten voor; als head of full body shot of in een bepaalde omgeving. Het moet vooral iets vertellen over de persoon in kwestie. Dat kan erg divers zijn: Je kunt denken aan een serie over verschillende beroepen, mensen in hun interieurs of juist een volkomen neutrale achtergond. Met deze foto's heb ik getracht om het gelegenheidsmodel zo karakteristiek mogelijk weer te geven en iets te vertellen over haar persoonlijkheid.

Michelle Lang


Juiste camera settings
Even in het kort iets over de portretten. In de eerste plaats was niets gepland. Ik heb in alle gevallen mijn camera ter hand genomen en in luttelijke seconden een serie shots gemaakt. Ik was enigzins voorbereid en mijn camera settings waren gereed met de juiste lens erop. De foto's zijn gemaakt met de Canon EF 135mm f/2.0 L en Canon EF 200mm f/2.8 L. Bij voorkeur gebruik ik een groot diafragma om het bokeh te laten spreken waardoor er een prettige achtergronddistractie ontstaat.

Ook activeer ik het centrale autofocus punt om de scherpte daar te leggen waar ik het wil. Via de camerainstellingen kun je de joystick zodanig activeren dat je met een duimdruk dit autofocus punt kiest. De ISO instellingen hangen natuurlijk helemaal af van de lichtomstandigheden. Gezien de vernoemde lenzen geen stabilisatie (IS) hebben moet ik rekening houden met redelijk snelle sluitertijden. Als vuistregel het equivalent van de brandpuntaftstand, dus boven 1/150 seconde.

Sonia


Even iets over mijn (gelegenheids)modellen
De eerste foto is Michelle Lang, een Amerikaanse actrice die in China was voor opnames van de TV serie The Legend of Bruce Lee. Tijdens de shootings in Shunde (zuid China) vond ik haar bereid om tijdens een break even te poseren. Michelle is een levendige, spontane persoonlijkheid met erg sprekende ogen. De achtergond is het gebouw waar werd gefilmd en de late middagzon zorgde voor een mooie warme belichting. Dit is het beste shot een serie van vier RAW's.

De tweede foto is mijn vrouw Sonia, gefotografeerd tijdens onze vakantie in Amsterdam. Doorgaans vind ze poseren maar niks maar tijdens een grachtenwandeling heb ik deze foto van haar gemaakt. Sonia is een amabile persoonlijkheid die zichzelf niet fotogeniek vindt. Het hoedje had ze speciaal voor de vakantie gekocht als bescherming tegen de zon. In tegenstelling tot Westerse vrouwen willen Chinese graag een blanke huid behouden want teveel zon is schadelijk.

Foto drie is de Russische Ana Vuaina die in Xi'an studeert. Tijdens de shooting van een promotiefilm voor de provincie Shanxi waar ze een bescheiden rol in had heb ik haar in de riskja gefotografeert. Ana is een enigzins verlegen, introvert meisje. Om de foto zo ongedwongen mogelijk te houden heb ik haar met de EF 200mm f/2.8L gefotografeerd. De entourage met de riskja op de stadsmuur van Xi'an was een perfect setting. Haar traditionele kleding maakt het plaatje compleet.

Ana Vuaina


De laatste foto is mijn dochter Cloe. Ze vindt het maar niks om gekiekt te worden en doet dat meestal af met 'Uhhh we gaan nou niet fotograferen he'. Maar tijdens een mooie zomermiddag bij mijn moeder in de tuin heb ik even snel een paar foto's genomen. Ook hier luttele seconden. Cloe is een beetje introvert maar heeft een geweldig gevoel voor humor. Ze heeft zo haar nukken maar het is een schat van een meid. Net als Michelle Lang (foto 1) heeft ze ook van die sprekende ogen.

Modellen te kust en te keur
Naast personen die ik van nabij ken ben ik gewend overal waar ik kom mensen te fotograferen. In China is dat gelukkig nog wat makkelijker dan in Nederland. Vaak vinden ze het zelfs leuk om gekiekt te worden. Je vindt er vooral op het platteland nog veel authentieke, fotogenieke mensen. Doorgaans maak ik even een praatje en daarna een paar shots die ik ze meteen laat zien. Ze zijn dan aangenaam verrast en het ijs is gebroken zodat je 'echte' foto's kunt maken.

dochter Cloe


Model release
Let wel, de foto's behoren louter tot mijn prive archief en worden nimmer voor enig commercieel doel gebruikt. Zou je dat willen dan is een model release vereist en dient het model in kwestie ook een billijke vergoeding te ontvangen. Maar ja, ik zie me al in de zuidelijke Chinese Provincie Yunnan minoriteiten fotograferen met model release formulieren in mijn fototas. Die mensen krijgen letterlijk de schrik van hun leven. Dat heb ik dus maar wijselijk achterwege gelaten.

De kneep
Waar zit hem nou de keep van goede portretfotografie? Wel, in de eerste plaats moet je niet bang zijn om mensen te benaderen of te fotograferen. Het werkt als een spiegel: Ben jij enthousiast en goed gemutst dan werkt dat aanstekelijk en zijn zij het ook. Een beetje regie is belangrijk en daarnaast moet je snel kunnen improviseren. Zoek een goed achtergrondje en kijk waar het licht vandaan komt. En verder natuurlijk een geschikte lens en de juiste camera settings.

Maar even goed kun je in de studio het licht perfect uitbalanceren en heb je alle tijd om een serie te maken. Ondanks dat dit vaak prachtige portretten oplevert missen ze de spontaniteit van een paar rake gelegenheidshots. Ik zou zeggen, ga met deze stof lekker aan de slag en ik zie graag wat eruit komt rollen. Ennuuhhhh, mooie meisjes genoeg in Nederland..

Ton Vingerhoets Over de auteur; Ton Vingerhoets